Tytuł: Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej.
Instytucja Realizująca: Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła
Strona www: www.zachowajrownowage.pl
Opis projektu:
Otyłość i nadwaga to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia. Jak wynika ze statystyk, skala problemu narasta, a otyłość została uznana za jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Z nadwagą walczą już nie tylko dorośli, ale także dzieci i młodzież.
Według najnowszych badań Instytutu Żywności i Żywienia, nieprawidłową masę ciała posiada aż 35% uczniów szkół podstawowych. Te same badania wskazują również na małe spożycie warzyw i owoców zarówno wśród dzieci, jak i ich rodziców. Z kolei według danych GUS w 2009 r. nadwagę i otyłość posiadał już co drugi dorosły Polak. Równocześnie na choroby przewlekłe cierpi przynajmniej 55% społeczeństwa i wskaźnik ten systematycznie rośnie, zwłaszcza w odniesieniu do grupy po 50. roku życia (82% tej grupy populacyjnej uskarża się przynajmniej na 1 chorobę przewlekłą).
Nieleczona otyłośćprowadzi do licznych schorzeń, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory. Dodatkowo często wywołuje gorsze samopoczucie i obniża naszą samoocenę. Sprawia, że jakość życia staje się mniej komfortowa.
Celem głównym projektu jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Zadania realizowane są na terenie całego kraju i skierowane są do: kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała; ich adresatem są także producenci żywności.
Program obejmuje 4 główne zadania:
Zadanie 1 „Wdrażanie zasad prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących i poszerzenie wiedzy o aktywności fizycznej”
Zadanie 2 „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i średnich oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”
Zadanie 3„Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce”
Zadanie 4 „Upowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych oraz znakowaniu żywności celem wpływu na kształtowanie racjonalnych wyborów produktów spożywczych.
Efekty projektu: (stan na 31.12.2015 r):
Liczba kobiet ciężarnych, które otrzymały dwie porady żywieniowe – 7 485
Liczba zakończonych 12-tygniowych programów redukcji masy ciała - 28
Liczba pacjentów objętych interwencją w ramach 12-tygniowych programów redukcji masy ciała – 1 396
Liczba pacjentów objętych programem udzielania porad dietetycznych – 10 145
Liczba placówek szkolnych objętych programem certyfikacji – 1 600
Liczba dzieci i młodzieży objętych programem – 381 870
- Poprzednia
- Następna
- Drukuj
- Powrót
- Wypowiedz się